Mi az a Linux?

Tudjuk, hogy a Linux is szabad szoftver. De ezen kívül mi is ez? Kik használják és mire? Ebben az irásban ezekre a kérdésekre próbálok tömören válaszolni.

Linuxnak önmagában egy rendszermagot, a Linux kernelt hívjuk. Minden operációs rendszernek szüksége van egy kernelre, ami csendben meglapul a háttérben, ám olyan fontos feladatokat lát el, amik nélkül nem működnének a rendszerek.

A 70-es évektől volt egy UNIX nevű rendszer, a korában egyedülállóan. Nagyon biztonságos volt, csak az volt vele a gond, hogy nem férhetett hozzá akárki, ezért kevesek tudták használni. Éppen ezért szinte egyszerre többen elkezdtek azon dolgozni, hogy a UNIX biztonságosságát és funkcióit átültessék egy már szabadon hozzáférhető rendszerbe. Ezeket a rendszereket – Unix-klón mivoltukból – Unix-szerűeknek nevezzük. Elterjedt még a *nix kifejezés is.

Nagyjából egyszerre kezdett a GNU Projekt, valamint Linus Torvalds is fejleszteni egy-egy kernelt, ezek lettek a GNU Hurd és a Linux. Az ideológia alapvetően azonos volt a háttérben, de világszerte többen a Linuxot kezdték támogatni, így annak a fejlesztése sokkal gyorsabb tempóban haladt, majd végül mondhatni “lenyomta” a riválisát.

Azt mondhatjuk, hogy amit manapság a köznyelv Linuxnak hív, azok olyan operációs rendszerek, melyek alapjait a GNU fektette le, de a gyakorlatban használhatóvá csak a Linux kernel hozzáadásával váltak, és Linux disztribúcióknak hívjuk. Egyesek ezekre a rendszerekre GNU/Linuxként hivatkoznak. A Debian projekt Linux kernelre épülő operációs rendszerének is “Debian GNU/Linux” a teljes neve. Érdekesség, hogy a GNU Hurd fejlesztése ténylegesen soha nem állt le, csak stagnál.

Talán érdemes megemlíteni még két Unix-szerű rendszert, a BSD-t és a Minixet. Ezek némiképp különállnak a GNU-tól a Linuxtól, mivel míg az utóbbi kettőt eleve szabad szoftverként fejlesztették, ezeket nem, csak később váltak azzá. Az említett rendszerek közül manapság a két legnépszerűbb a GNU/Linux és a BSD.

A Debian projekt összes GNU alapú disztrója:
– Debian GNU/Linux
– Debian GNU/kFreeBSD
– Debian GNU/Hurd
– Debian GNU/Minix
– Debian GNU/NetBSD

Én Debian GNU/Linux-ot, ezen belül is Stretch-et használok, így az írásokat is főként ehhez igazítom.

Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük