Hogyan varázsoljunk emojikat rendszerünkre?

Az okostelefonos chat-appoknak köszönhetően egyre elterjedtebbek a kezdetben még hangulatjeleknek vagy smiley-knak, mostanság inkább emojiknak hívott cukiságok. Ez azonban nem csak a telefonok vagy adott appok kiváltsága, Linuxra is fel lehet telepíteni emoji-készleteket rendszerszinten. Ebben a leírásban az EmojiOne-ról esik szó.

Emojikat Linuxon (is) úgy használhatunk, mint bármilyen betűtípust, elvégre ezek is karakterek, mégha nem is annak tűnnek. Az EmojiOne egy platformfüggetlen, nyílt emoji szabvány, tehát remekül passzol a Linuxhoz. Ebben a készletben minden emoji SVG-alapú, ami azt jelenti, hogy vektorgrafikus képekből áll, tehát bármekkorára lehet nagyítani anélkül, hogy homályossá válnának. Ez a “betűtípus” rendszerszinten telepítésre kerül, és az ezt támogató programokban használhatóvá is válik. Fontos megemlíteni, hogy az emojik teljes pompájukban csak a Mozilla Gecko-alapú böngészőkben fognak megjelenni, tehát például Firefoxban. Más böngészőkben is jobb lesz a helyzet a kezdethez képest, de sajnos csak fekete-fehérben fognak megjelenni. Dehát ki az, aki nem Firefoxot használ? ? Elvileg a Firefox 50.0-ba már beépítették az EmojiOne-t, szóval ebben az esetben elkerülhető a rendszerszintű telepítés, amennyiben csak a böngészőben van rá szükség.

Mint jellemzően minden leírásnál, itt is bemutatok egy lustább, és egy badass-ebb telepítési módot.

Kezdjük a lustábbal:

Elbattyogunk a projekt PPA-oldalára, majd kikeressük, hogy milyen bejegyzést kell illesztenünk a rendszer sources.list fájljába Ubuntu Trusty (14.04) esetén. A lusta telepítési mód rendszerint azt takarja, hogy kisebb programok esetén az ubuntus csomagot telepítjuk Debianre. Ez az esetek többségében nem okoz gondot, mivel az Ubuntu felépítése nagyban hasonlít a Debianére. Mindig célszerű az elérhető legrégibb Ubuntu verzióhoz való tárolót használni, ezzel elkerülhetjük, hogy valami olyan függőséget akarjon lerángatni, ami (még) nincs a saját Debian rendszerünkön. Ennek a telepítési módnak az az előnye, hogy ha frissítik az elérhető emojikat (márpedig rendszeresen frissítik), akkor azokat egy rendszerfrissítéssel megkapjuk.

Minden új program telepítése előtt érdemes frissíteni a rendszert:
$ sudo apt update && sudo apt full-upgrade

Megnyitjuk a souces.list fájlunkat:
$ sudo nano /etc/apt/sources.list

A fájl végére beillesztjük ezt a három sort (az első opcionális, csak magunk számára jelzésértékű, hogy később is tudjuk, mit és miért írtunk ide):
# EmojiOnehttps://chrome.google.com/webstore/detail/emoji-keyboard-2016-by-em
deb http://ppa.launchpad.net/eosrei/fonts/ubuntu trusty main
deb-src http://ppa.launchpad.net/eosrei/fonts/ubuntu trusty main

Elmentjük a fájlt, majd hitelesítjük a tárolót. (erre azért van szükség, mert nem hitelesített tárolóról a rendszer biztonsági okokból alapesetben nem hajlandó csomagot telepíteni)
$ sudo apt-key adv –keyserver pgp.mit.edu –recv-keys 62D7EDF8

Frissítjuk a tárolókat, majd telepítjük a fonts-emojione-svginot csomagot.
$ sudo apt update && sudo apt install fonts-emojione-svginot

Örülünk. A Firefox újraindítása után már szépen meg fognak jelenni az emojik, ezt itt lehet tesztelni.

A badass mód:

Ez gyakorlatilag annyit takar, hogy tároló hozzáadása nélkül, manuálisan telepítjük a csomagot. Ebben az esetben ha frissítik az elérhető emojikat, kézzel újra kell telepíteni a csomagot.

Töltsük le a legújabb verziót (ez a bejegyzés írásának pillanatában az 1.3-as):
$ wget https://github.com/eosrei/emojione-color-font/releases/download/v1.3/EmojiOneColor-SVGinOT-Linux-1.3.tar.gz
Tömörítsük ki a fájlt:
$ tar zxf EmojiOneColor-SVGinOT-Linux-1.3.tar.gz
Futtassuk a telepítőt:
$ cd EmojiOneColor-SVGinOT-Linux-1.3
$ ./install.sh

Jó hír azoknak, akik Chrome-ot használnak az, hogy ők telepíthetik az EmojiOne-t bővítményként.

Tipp: Ha emojit szeretnénk egy szövegbe illeszteni, az emojicopy.com-on kiválasztva a vágólapra tudjuk helyezni azt, így már csak be kell illesztenünk.

Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük