Krita – élet a Photoshopon túl

Az első programbemutatómban a Krita nevű közösségi fejlesztésű profi képszerkesztő programról igyekszem szót ejteni.

Én magam a nagy Linuxra váltásom óta barátkoztam vele. A GIMP-et régóta ismerem, de igazán sosem mélyültem el benne, és amikor megtudtam, hogy ez is létezik, egymás mellett próbáltam használni mindkettőt, hogy össze tudjam hasonlítani őket. Nem véletlen, hogy jelen bemutató tárgya a Krita lett, mert végül ezzel a programmal barátkoztam meg. Sok ponton eltér a két program filozófiája, és az én hobbista igényeimnek a Krita out-of-the-box* jobban megfelel. Régen egyébként az első komolyabb képszerkesztő, amit megismertem, a Photoshop volt, és az évek alatt ahhoz alakult ki egy kis rutinom. Innen is a cím, mert már minden képszerkesztést Kritával oldok meg. 🙂

* angol kifejezés, programokra értve kb. azt jelenti, hogy telepítve, egyéni módosítások, személyreszabások nélkül

Akár ilyen képeket is készíthetünk a Kritával
David RevoyWitches of Chaosah

Raszter, Qt, GPL

Kb. így lehetne három szóban körülírni a programot. Ha már szóbahoztam a Photoshopot, maradok a példánál. A Krita felépítését és működését tekintve nagyban hasonlít a Photoshophoz. Rasztergrafikus képszerkesztő, ami külön kezeli a rétegeket. Eredetileg digitális festő-rajzolóprogramnak készült a Qt-alapú KOffice irodai programcsomag részeként, aztán a KOffice-ból Calligra lett, és végül a 2.9-es verzió után a Krita fejlesztése külön projektként a Calligrán kívül folytatódott tovább. A program kezdettől fogva a GNU GPL (General Public License; Általános Nyílvános Licensz) alatt került terjesztésre, tehát szabad szoftver.

Ami nagyon jó a programban, hogy hiába készült eredetileg rajzolóprogramnak, 2 dimenziós animálásra is lehet használni. Emellett sok olyan funkciója van, ami a kategoriájában egyedülálló megoldássá teszi a szoftvert.

A legfrissebb verzió a Qt 5-re és KDE Frameworks 5-re épül, tehát a fehasználónak akkor van a legkönnyebb dolga, ha eleve KDE Plasma 5 asztali környezetet használ, ám ez nem jelenti azt, hogy más esetekben nem működne a program – a VLC médialejátszó is Qt alapú, mégis felhasználók milliói használják különböző rendszereken.

Én ilyen beállítások mellett szoktam használni a programot

Telepítés

A Krita szerencsére nagyon egyszerűen telepíthető Debianre.

Nyissunk egy terminált, majd frissítsük a tárolókat:
$ sudo apt update
Telepítsük a csomagot:
$ sudo apt install krita

Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük